Close

Veel gestelde vragen

Brood, wat zit er in?

‘Brood, dáár zit wat in’. Bakker Wiltink sluit zich graag aan bij deze bekende slogan van het Voorlichtingsbureau Brood. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in brood? Welke voedingsstoffen bevat het, hoe zit het met zout en wat zijn broodverbetermiddelen? Op die vragen en meer geven we graag een helder antwoord. (Klik op de vraag voor het antwoord)

Bevat meergranenbrood per definitie meer vezels?

Ja, meergranenbrood bevat gemiddeld meer vezels dan bruinbrood of volkorenbrood. Maar het hoeft niet altijd. De belangrijkste indicatie voor het vezelgehalte is de basisgrondstof: is het meergranenbrood gemaakt op basis van bloem of (volkoren)meel? Je kunt deze informatie bij voorverpakte broodsoorten vinden op het etiket of je kunt het aan de bakker of de winkelmedewerker vragen.

Waarom verschilt het vezelgehalte van meergranenbroden nogal?

Het vezelgehalte in meergranenbrood is afhankelijk van welk deel van de graankorrels is gebruikt. Meergranenbrood kan namelijk op basis van bloem of (volkoren)meel worden gemaakt. Daarnaast heeft elke graansoort z’n eigen vezelgehalte. En ook zijn veel meergranensoorten gedecoreerd met zaden of pitten of bevatten ze gebroken of hele graankorrels. Ook die hebben invloed op het vezelgehalte van het brood.

Hoe donkerder het brood, des te meer vezels?

Brood is een belangrijke bron van vezels. Vroeger werd een ezelsbruggetje gebruikt: hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat. Dat gaat vandaag de dag niet meer op door het gebruik van smaakmakende ingrediënten als moutmeel en gekaramelliseerde suiker óf door toevoeging van kleurloze (ofwel transparante) vezels aan witbrood. Deze ‘nieuwe’ ontwikkelingen geven dus een andere kijk op de oude stelregel. De kleur van brood zegt daarom niet per definitie iets over het gehalte aan voedingsvezel, vitamines en mineralen. De basisgrondstoffen (bloem en/of meel) en ingrediënten (vruchten, zaden, pitten, noten, hele of halve graankorrels) doen dit wel!

Hoe kun je brood het beste bewaren?

In een plastic of papieren zak in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst mals. Een papieren broodzak houdt de korst langer krokant. Bewaar brood niet in de koelkast, daarin droogt het sneller uit.

Hoe kun je brood het beste invriezen?

Je kunt brood het beste invriezen in een plastic zak. Het is handig om gesneden brood te nemen. Zo kun je steeds van het ingevroren brood het gewenste aantal sneetjes lostrekken of –breken. Deze sneden kun je op een bord in de magnetron of in een broodmandje laten ontdooien. Je kunt brood ca. 2 weken in de vriezer bewaren. Als je het langer bewaart, droogt het uit.

Past brood in alle diëten?

Ja, in de meeste diëten past brood zeer goed, al moet het soms aangepast brood zijn. Bijvoorbeeld glutenvrij of eiwitarm brood. Er is zelfs een dieet waarbij brood een hoofdrol speelt; het Broodwisseldieet. Het dieet is bij uitstek geschikt om snel een paar kilo kwijt te raken. Wie meer wil afvallen, raadpleegt een diëtist. Brood heeft de perfecte eigenschappen om overgewicht helpen te voorkomen en tegen te gaan. Brood, met name volkoren- en meergranenbrood (op basis van meel) is rijk aan vezels en voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat. De vezels zorgen voor een gevuld gevoel, waardoor de verleiding minder groot is om teveel te snoepen of te snacken.

Levert brood energie?

Ja, in de vorm van koolhydraten (zetmeel). Om te functioneren, presteren en sporten.

Bevat brood voedingsvezels?

Ja, dit is o.a. belangrijk voor een goede darmwerking en stoelgang. Vezels verminderen de kans op hart- en vaatziekten en zorgen voor een ‘vol gevoel’ in de maag. Belangrijk bij afvallen en op gewicht blijven. Bij bepaling van het vezelgehalte is het belangrijk om te weten of het brood van bloem, meel of volkorenmeel is gemaakt. Het vezelgehalte loopt op: witbrood (1 snee = 0,8 gram vezel), bruinbrood (1 snee = 1,8 gram vezel), volkorenbrood (1 snee = 2,3 gram vezel), Meergranenbrood op basis van bloem (1 snee = 1,9 gram vezel) heeft gemiddeld een vezelgehalte vergelijkbaar met bruinbrood. Meergranenbrood op basis van (volkoren)meel heeft gemiddeld het hoogste vezelgehalte (1 snee = 2,6 gram vezel).

Bevat brood weinig vet?

Ja, brood bevat, met uitzondering van enkele luxe soorten, weinig vet.

Bevat brood belangrijke mineralen?

Ja, brood bevat de volgende mineralen: ijzer, koper, magnesium, zink, selenium, jodium, calcium en fosfor.

Wat is het verschil tussen een krent en een rozijn?

Krenten zijn gedroogde blauwe pitloze druiven (Corinth) genoemd naar de Griekse stad Korinthe. Ze zijn kleiner, donkerder van kleur en droger dan rozijnen. Men denkt vaak dat blauwe rozijnen van blauwe druiven komen en gele rozijnen van witte druiven. Bijna alle rozijnen zijn echter afkomstig van witte of groengele druiven.

Zijn pinda’s ook noten?

Nee, pinda’s zijn peulvruchten, groeien niet aan de boom. Noten zijn de gerijpte vruchten aan de notenbomen.

Waarom zijn noten goede vleesvervangers?

Noten zijn een goed bron van eiwitten, koolhydraten en mineralen; voor gedetailleerde informatie over de gezonde feiten van noten en de nieuwste eigentijdse recepten gaat u naar de rubriek Links op onze website.

Wat zijn de voordelen van gedroogd fruit boven vers fruit?

Er gaat niets boven vers fruit, zegt men wel. Maar gedroogd fruit heeft een flink aantal sterke punten:

  • lang houdbaar
  • relatief veel vezels
  • makkelijk op te slaan
  • het hele jaar verkrijgbaar
  • geconcentreerde smaak

Moet je gedroogd fruit eerst weken (wellen) en zo ja hoelang?

Voor het bereiden van een smakelijk recept met gedroogd fruit is weken een must. Week één nacht in ruim koud water. Giet het weekwater de volgende dag weg. Daarna kan je gaan koken in wijn, vruchtensap of thee naar keuze met toevoeging van de gewenste extra ingrediënten. Kooktijd circa 45 minuten. Wilt u minder tijd kwijt zijn met het wellen gebruik dan de magnetron…klaar in een paar minuten.